“Nu va doriti imposibilul. Fiti fericiti cu ce aveti” – Pavel Corut

231
DISTRIBUIȚI

PAVEL CORUT ne dezvaluie acum drumul spre fericire. Reteta e simpla si se afla… in noi. Reguli simple

– Cateva din cartile dvs. contin adevarate retete de fericire. Cum ati ajuns la formula lor? Credeti ca ce e bun pentru dvs. e bun si pentru altii? Remediu universal?

– Sunt absolut sigur de eficienta metodelor descrise pe larg in volumele mele “Catre culmile succeselor. Formula fericirii” si “Secretele varstelor de aur”. Le-am testat pe propria persoana, pe propria familie, pe propriul grup de amici. Fericirea este o stare de spirit pozitiva, care poate fi stimulata si cultivata de fiecare din noi. Chiar daca trecem prin perioade critice, personal, ca individ, sau colectiv, ca societate, putem invata sa devenim fericiti, prin asumarea catorva reguli simple, pe care sa le integram constant in programul vietii noastre cotidiene. Este cert si demonstrat stiintific ca Dumnezeu ne-a inzestrat cu un organism care poseda toate mecanismele genetice, neuropsihice si hormonale necesare autovindecarii, regenerarii si intretinerii unei stari de echilibru psihosomatic. Din pacate, oamenii nu-si cunosc inca si nu-si folosesc tot potentialul ascuns. Am studiat operele unor mari savanti neurologi, psihiatri, psihologi si am sintetizat descoperirile lor, metode si tehnici de pozitivare, de acumulare a starii de bine si fericire. Nu trebuie sa prizam cocaina, sa turnam pe gat pahar dupa pahar de whisky sau sa facem abuz de antidepresive pentru a simti ca plutim deasupra lumii. Pe cat de deplina ni se pare aceasta voluptate, pe atat de ingrozitoare ni se va parea trezirea la realitate.

– Cum arata drumul cel mai scurt catre fericire?

– Organismul uman poate produce stimulenti ai fericirii mult mai puternici decat orice drog sintetic sau natural. De pilda, alergarea ritmica, timp de minimum 20 de minute, de trei ori pe saptamana, stimuleaza secretia de endorfine, ne reda buna dispozitie si ne stimuleaza imunitatea. Tradus chimic, aceasta inseamna ca organismul nostru produce hormonii tineretii (cand ne aflam in plenitudinea fortelor noastre fizice si psihoemotionale), ai dragostei si afectiunii, ai bunei dispozitii si calmului. Cultivarea unor pasiuni legate de mediul natural, cum ar fi lucrul in gradina, pomicultura, apicultura, ca si a celor legate de artele plastice, de muzica, de literatura, au efecte asemanatoare. Stimularea principalelor noastre organe de simt (vazul, auzul, mirosul, gustul si cel tactil – pipaitul) ne pot produce constelatii de mici bucurii si placeri. Practicarea aromoterapiei sau arderea, din cand in cand, a unor betisoare cu arome care ne plac, ascultarea sunetelor din natura, chiar fredonarea unor refrene preferate, o cina cu feluri de mancare simple sau rafinate, luata impreuna cu prietenii, mersul descult prin iarba, mangaierea copiilor sau a persoanelor dragi, caderea apei din dus pe piele etc. Fiecare om trebuie sa-si descopere propriul cod de placeri, sa-l foloseasca intens si sa se bucure din plin de ele (e vorba, se-ntelege, de placeri nevinovate, care nu implica afectarea fizica sau morala a altei persoane, a mediului inconjurator, a regulilor morale si etice etc).

O arma secreta: subconstientul

– Acest gen de fericire marunta pare mai accesibil oamenilor retrasi, iesiti la pensie sau care traiesc la tara. Ce fac insa cei care traiesc in orase “tentaculare” care ii storc de energie si le ofera, in schimb, nervozitate, frustrari, teama nejustificata, depresii?

– Exista leacuri si impotriva acestor agresori care ne intuneca fericirea. Un simplu exercitiu de respiratie, practicat constant, duce la atingerea starii numite “coerenta cardiaca” (inventat de marele psihiatru David Schreiber). Inspirati adanc, retineti aerul cateva secunde, expirati lent, apoi asteptati cateva secunde pana la o noua inspiratie. Imaginati-va ca inspirati direct prin inima un aer pur, care o scalda din toate partile, apoi imaginati-va cum la fiecare expiratie se elimina toate toxinele din organism. Constientizati senzatia de caldura ce se dezvolta treptat in piept.

Dupa ce o mentinem cel putin 30 de minute, putem face fata oricarei situatii stresante. Mai e, apoi, tehnica numita “integrare neuro-emotionala prin miscari oculare” (EMDR – “Eye Movement Desenitization and Reprocesing). Acest exercitiu urmareste stergerea urmelor unor traume emotionale din creierul limbic (emotional), pornind de la ideea ca fiecare organism poseda un mecanism de “digerare” a traumelor de intensitate mai mica. Cum se realizeaza EMDR concret? Prin miscarea globilor oculari catre stanga si dreapta, ca in timpul somnului cu vise. Dupa cateva minute de miscare a globilor oculari, imagini uitate de mult, insotite de traumele cu care s-au inregistrat, incep sa va apara in memorie. Ele va pot produce diverse sentimente: indignare, mila, revolta, usurare, accese de ras sau de plans. Lasati sistemul nervos sa se descarce dupa cum doreste: ras, plans, exprimarea in soapta a reactiilor etc. Dupa jumatate de ora de exercitii, puteti intrerupe miscarea ochilor.

Despre fericire, cu un practicant al ei: Pavel Corut

Dupa cateva sedinte de acest fel (de preferat cu un terapeut), in care “discutati” cu creierul emotional si-l ajutati sa dezintegreze structurile traumatice, va veti simti excelent. Simptomele traumelor nu vor mai aparea niciodata, deoarece au fost “digerate” si eliminate. Fiecare om este mult mai puternic si mai inteligent decat pare la prima vedere. Din pacate, noi folosim doar zece la suta din genele continute in propriul ADN si nici macar jumatate din capacitatea creierului. Pentru eradicarea emotiilor negative trebuie sa ne transformam dorintele noastre constiente de mai bine in formule de autosugestie, pe care sa le repetam, perseverand, implementandu-le astfel in subconstient, pentru a deveni componente pozitive ale destinului nostru. Subconstientul are un rol extrem de important in reglarea functiilor vitale, el poate activa genele pozitive, hormonii fericirii si ai tineretii, dezintegrarea cauzelor unor boli sau inlaturarea unor defecte de personalitate.

Credinta ca autosugestia produce efectele pozitive dorite grabeste transformarea dorintei in realitate. Cel mai eficient mijloc de dezintegrare a cauzelor bolilor este autosugestia pozitiva, combinata cu imageria mentala. De exemplu, cineva care are ulcer gastric isi poate formula dorinta de vindecare intr-o fraza simpla, la timpul trecut, ca si cum ar fi deja indeplinita, vizualizand, concomitent, cu ochii mintii aceasta imagine, pana la nivelul celulelor organului respectiv (desigur, trebuie sa avem niste minime cunostinte de anatomie umana): “Nisele s-au inchis si ulcerul mi s-a vindecat!”. Repetati aceasta fraza in liniste, cu voce calma, sigura, ca o litanie, de cate 30 de ori, dimineata si seara. Cand fraza ajunge in subconstient, acesta intervine in mecanismele neuro-fiziologice ale organismului si executa ordinul de vindecare.

Geneticienii au descoperit ca, gratie creierului emotional, fiecare celula a organismului nostru ne intelege si ne indeplineste cele mai fierbinti dorinte, exprimate pe un fond de emotii pozitive. Persoanele cu un nivel mai scazut de cultura confunda autosugestia cu un fel de vraja care produce efecte imediate, in genul miracolelor promise de mistici. Nu e nici o vraja, ci pura stiinta. Cat pentru tristete, frica, ura, depresie, fiecare persoana trebuie sa-si identifice propriile cauze concrete ale raului, spre a le “ataca” cu formule de autosugestie specifice. Se poate folosi si o formula generala, mai agresiva, de felul: “Creierul meu perfect sanatos a dezintegrat nucleii neuronali generatori de tristete!”. De obicei, persoanele care folosesc aceasta formula simt in zona cefei un usor aer rece, ca un curent. Invatati creierul sa astepte mereu bucurii si nu va autosugestionati negativ ca asta e soarta si nimic nu se mai poate schimba! Se intampla adeseori ca persoane care sufera un sir intreg de necazuri sa-si formeze o astfel de asteptare negativa, de noi si noi intamplari nefericite, o viziune a vietii in negru. In astfel de cazuri, speranta amortita trebuie trezita cu mai multe formule de autosugestie. “In fiecare zi mi se intampla cel putin un eveniment fericit, o bucurie sau o placere!”, e o formula care dezvolta asteptarea pozitiva.

“Nu va doriti imposibilul. Fiti fericiti cu ce aveti”

– Poate fi nefericirea, care are cauze multiple si complexe, alungata prin exercitii de felul celor descrise mai sus?

– Lupta impotriva nefericirii incepe, de fapt, printr-un proces de cunoastere si constientizare pe care ar trebui sa-l urmam fiecare din noi. Un om devine un “intelept fericit” atunci cand descopera (prin studiu sau, pur si simplu, prin revelatie) ca starea de fericire nu depinde de acumularea unor averi fabuloase, de urmarea impulsului nesanatos de a strange mai mult decat are nevoie, ci de felul in care gaseste calea de mijloc, lipsita de compromisuri, prin care isi dobandeste cele necesare unui trai decent, ajutandu-i, in acelasi timp, si pe cei mai putin favorizati de soarta. Impartasind principiile sale de viata sanatoasa si morala intr-un grup sau in comunitate, starea de fericire se multiplica, creand un microclimat care ii fereste pe toti membrii sai de ceea ce este rau si urat in lume.

Averea nu poate inlocui nevoia de caldura sufleteasca si de incredere intre oameni (finlandezii bogati sufera in masa de alienare, iar psihologii si sociologii lor au cautat mult timp explicatii si solutii pentru situatia aceasta). De aceea, nu scapati nici un prilej de a va bucura in colectiv, deoarece bucuria, fericirea si efectele lor pozitive sunt multiplicate. Radeti din tot sufletul, pentru ca rasul vindeca bolile trupului si ale sufletului! Nu va autoizolati, ci refaceti relatiile afective cu rudele, vecinii, amicii, colegii de serviciu. Ajutati persoanele singure si nevoiase, macar cu o vorba buna. Nu dati curs lacomiei si tendintelor consumatoriste.

Invatati sa nu va doriti imposibilul si sa fiti fericiti cu ceea ce aveti deja. Bucurati-va sincer de realizarile cunoscutilor si conationalilor, expuneti-va direct bucuria, in cuvinte simple si calde: “Domnule X, cat ma bucura succesul dvs!”, sau “Doamna Y, insnatosirea dvs. ma bucura nespus!”. Arsenalul de lupta impotriva nefericirii este mult mai vast, si rezultatele pe care eu le-am obtinut, precum si cele obtinute de cei care mi-au citit cartile si mi-au urmat sfaturile, pot fi dovedite prin corespondenta pe care o port cu cititorii mei, cu varste variate, apartinand unor diverse categorii socioprofesionale si de nivele de cultura diferite. Cei care au fost perseverenti si-au pozitivat trasaturile de caracter, si-au perfectionat personalitatea, chiar s-au vindecat de diverse boli, practicand autosugestia. Eu insumi m-am vindecat si reusesc sa-mi mentin sanatatea la parametri excelenti pentru varsta mea (60 de ani, in iunie anul acesta), precum si o stare de spirit tinereasca si entuziasta.

Secretele tineretii

– Tineretea fara batranete si viata fara de moarte este un vis tangibil, intr-un viitor apropiat, sau ramane doar o himera a omenirii?

– Metodele de conservare a tineretii, de reintinerire si de prelungire a vietii peste o suta de ani consta in stimularea si dezvoltarea unui optimism robust in constiinta fiecaruia dintre noi. Chiar daca s-a demonstrat stiintific ca sufletul este nemuritor si ca el, dupa moartea corpului fizic, pleaca in lumi mult mai bune si mai frumoase, nu putem evita sentimentul de tristete pe care ti-o aduce varsta inaintata, frica de moarte si regretul dupa cei plecati dintre noi. Dorinta de pastrare si prelungire a tineretii nu poate fi socotita imorala, pentru ca nu incalca nici o interdictie divina. De altfel, programul genetic al oamenilor cuprinde cam 200-250 de ani. Asa ca, la 70 de ani putem linistiti sa ne consideram inca tineri. In “Secretele varstelor de aur” tehnicile de regenerare si reintinerire sunt mai amplu detaliate. Pur si simplu, ne imaginam ca functionam la parametrii unui moment anume, ales de noi, cand “motoarele” erau turate la maximum. De exemplu, ca la 30 de ani. Pentru asta, ne procuram o fotografie de la acea varsta, o asezam intr-un loc unde-o putem vedea zilnic si care sa reprezinte nimic altceva decat un suport al autosugestiilor pozitive si al imageriei mentale. Iata un posibil set de formule: “Toate genele de imbatranire din organismul meu si-au incetat activitatea!

Nu avem nevoie de droguri ca sa fim fericiti

Ori de cate ori eu (numele si prenumele) vad aceasta fotografie, imi amintesc faptul ca organismul meu s-a regenerat si si-a recapatat vitalitatea de la varsta de 30 de ani!”. Dupa decesul celei de-a doua sotii, in 1996, in cateva luni de suferinta si de durere, am ajuns sa imbatranesc brusc. Pofta de viata, rasul si buna dispozitie mi-au pierit. Ochii si-au pierdut stralucirea, pielea mi s-a uscat, parul s-a grizonat. Trupul mi s-a garbovit, iar mersul mi-a devenit lent si tarat, ca de mosneag. Nu mai puteam sa mananc, anumite alimente imi faceau rau. M-am tarat astfel doi ani, cu gandul mortii infipt in creier. Imi asteptam moartea ca pe o izbavire si eram sigur ca va sosi curand. Sperantele au murit si visele au incetat sa se mai indrepte spre viitor. Vointa mi-a scazut teribil si imaginatia fecunda de altadata nu mai functiona. Gandirea mi se blocase in jurul ideii de sfarsit al vietii. Dar iata ca destinul mi-a scos in fata o femeie energica, plina de calitati, iar speranta a renascut timida, apoi un fir de dragoste, ca un fir de iarba ce sparge asfaltul… In alti doi ani, am revenit la capacitatile fizice si psihice avute anterior evenimentului nefericit, apoi am inceput chiar sa reintineresc, autosugestionandu-ma.

Inima si creierul meu sunt ca la 30 de ani, si nici nu-mi pun problema ca nu voi depasi varsta de 100 de ani. Puterea dragostei! Pot spune cu toata convingerea: “Eu (numele si prenumele) am devenit sanatos, puternic si plin de vitalitate, ca la 30 de ani. Sunt pasnic, curajos, optimist, calm, stapan pe constiinta si vointa mea. Am un caracter curat, integru si moral, posed o vointa ferma, cu ajutorul careia ating orice obiectiv propus constient. Traiesc din plin bucuriile vietii, in fiecare zi. Mi-am organizat viata pe baza unui plan vital realist, fapt pentru care voi trai sanatos, activ, prosper si fericit mai mult de o suta de ani. Urc mereu pe drumul succeselor, sub inspiratia divina. Ori de cate ori vad fotografia, in personalitatea mea se activeaza si se intaresc aceste calitati si nici un defect important sau vreun obicei nociv nu a ramas in personalitatea mea”. Iata, creionat, un model de personalitate, care va determina schimbari vizibile si in felul dvs. de a arata si de a fi. Aplicati neaparat tehnica prelungirii vietii, prin infratirea cu natura: plantati mai multi pomi cu viata lunga (nuci, stejari, frasini etc.) si autosugestionati-va ca veti trai cat ei. Ingrijiti-i si vorbiti cu ei ca si cu fratii (avand mai multi, nu veti fi afectat daca unul dintre ei se va usca prematur sau va fi distrus). Laudati-i pentru vigoarea cu care cresc! Astfel, capatati energie vitala de la ei si va autosugestionati pozitiv ori de cate ori ii vedeti. Cu alte cuvinte, iata un program de intinerire fara operatii plastice si fara medicamente.

– Dincolo de problemele personale cu care ne confruntam, exista si spaime comune, amenintari generale ce tin de vremuri si de locul in care traim. Cu ele cum putem lupta?

– Ati auzit, desigur, de razboiul psihotronic. Au fost perfectionate aparate care emit unde pe frecventa celor emise de creierul uman si care au fost folosite in multe tari pentru anihilarea actiunilor de proteste in masa ale populatiei (au fost folosite si la noi, la mitingul din 21 decembrie 1989). Aceste unde induc o stare de spaima nejustificata si de nesiguranta si-i fac pe oameni sa actioneze irational, uneori chiar sa fie impinsi la sinucidere sau la acte de bravura inutile. Am fost de trei ori lovit cu asemenea lansatoare psihotronice, cel mai puternic in 24 aprilie 1999, in timpul noptii, chiar din fata casei mele. De ce? Acuzasem cu o seara inainte, pe un post de televiziune, mafia producatorilor de armament din SUA, pentru declansarea razboiului din fosta Iugoslavie. Unda a ars florile de pe balconul din fata dormitorului si a afectat-o grav si pe sotia mea, care dormea langa mine.

M-am trezit imediat si, desi naucit de lovitura (mai “gustasem” din efectele acestei arme perverse), am scris pe hartie cateva formule de autosugestie si le-am repetat cateva zile, pana ce structurile de frica au fost dezintegrate din creierul meu, iar efectele loviturii au fost anulate. “Eu (numele) sunt ocrotit de Dumnezeu si complet intangibil, fapt pentru care nu ma tem de nimeni si de nimic!”, sau: “De la o zi la alta, eu (numele) sunt tot mai curajos si mai sigur pe viata mea!”. Asa ca frica sau spaimele “comune” imi par mie, care am invatat arta curajului si mi-am otelit vointa prin educatia militara pe care am primit-o si prin activitatea mea ca spion in Contrainformatii, floare la ureche fata de groaza indusa de o lovitura psihotronica. Lenea fizica si intelectuala, ura, nervozitatea, agresivitatea, pesimismul, negativismul, lacomia, invidia sunt alti demoni care trebuie “dezintegrati” din creierul nostru, la fel ca obiceiurile si apucaturile rele. Asa ca, la munca, amicii mei, caci fiecare avem de lucru cu noi insine!

DISTRIBUIȚI